CoNTenG diNDinG

Thursday, 30 June 2011

Jom Gaduh Mau

10 tip eLAkAN BerTEnGKaQ.......

ASSALAMUALAIKUM....

Sume orang akan dilamun cinta btui tak,dan dah sememangnya akan merasa dunia ni indah je bila bercinta cintun .Apa yg  dibuat suma rasa elok ja,biaq p la klu bnda tu cm xelok.Tapi kira pa,asal ati suka,suma kira ok..kn2.Tp bek p cmna pon,syg p cmna pon,pergaduhan pasangn kekasih msti xleh lari ponya...menipu la klu bercinta tu xpnh gaduh kn.Tp kita mst bijak mngawal keadaan klu xmau perkara yg keck jd kronik gila2...so mgkin 10 tip yg aku bg ni bleh membantu kita semua!!! try la naa!!!wazAAA!!!!

ni dia tip2 
 
control emosi
1.try kwal emosi hgpa dgn menenangkn diri sblm hgpa bt sesuatu,kebiasaan pmpuan ni ,besa la snsetip dan emosi sket.so kita mst bijak dan jgn cuba tunjuk rsa marah@xpuas ati kita tu kt dpan depa.yela at least kita xdak la nk bt keadaan tu jd huru-hara ag kn,walaupon dok tgh panas ati giler2!!!..
 

jangan dok gatal cari pasal
 2-benda yang pling pnting dlm dok berawek2,berpakwe2 ni adalh tolak ansuq,klu da mslah bleh bncng sma2,pastu try solve the problem dgn bijak dn berhemah..hehhee.tp..ada tp nye..jgn la dok gatai bt ssuatu yg bleh mmbangkitkn perbalahn tu je...
 

jujur dan saling mempercayai
3-ha..ni lg pnting dlm dok bercinta,malah jd giler2 pnting klu smpai dh berkawen,dlm bermarka2 ni kena la jujuq dan percaya kat awek/pakwe hgpa,sbb keprcayaan dan jujur tu la kunci sgala2nya..klu hgpa nk hbgan hgpa berkekalan.

 
jangan dok bersikap mngongkong sgt. 
4-hgpa xberhak utk memonopoli awek/pakwe hgpa.ala biaq la apa dia nk bt bila depa dh jd awek hgpa la kn,sebb ape,depa pon ada hak nk mnikmati msa lapang depa,xknla 24jam dgn kita je tul x,depa pon nk jgak ada msa ngn kwan2..xkira la kita atau depa, 2 2 pon sma2.nk rasa bebas.hgpa mst la sling kna faham memahmi..sng kn..tp kna beringat la..bebas tu bkn la smpai leh si lelaki leh kuaq ngn awek ,si pompuan leh kuaq ngn pkwe len..jgn la cmtu,ada batas2 nya jgk pikir sndiri la kn...hihi
 

SETIA.. 
5-kat sini yg aku nk tkan sket kt hgpa,JAGAN SESEKALI BERLAKU CURANG kt awek/pkwe hgpa.dh pandai nk bercinta kn,so kna pandai setia jgk kn bru kukuh hbgn hgpa.klu xdak sifat setia alamtnye cm tukar bju r,sat2 awek ni,sat awek sna,sat2 pakwe ni,satg pakwe sna dok tukaq pasangn jenuh.silap kna cop PLAYGIRL?pLAY BOY..nmpak sgt xdak nilai..laki xpe la xnmpak,klu pmpuan ha??????cmne kn2..
 

bersikap terbuka
6- hat ni pon pnting jgk,klu rsa nk kekal hbgn tu,jgn r ambil serius kat benda2 yg xbrpa nk pnting,pastu bt sesuatu pekara tu secara positif sbb apa klu dgn cra ni,xdak la nk timbul msalh kn..

berterus - terang
7-bnyak2 bnda ni yg bgus skali dlmbercinta,biaq p la perkara baik ka,buruk ka,jgn dok selindung2,sbb apa bgus hgpa terus terang dulu dripada awek/pakwe hgpa dpt tau dri mulut org len..lg la haru kn,trus terang je...walupon ssh nk gtau kn...
 

jangan dok ungkit kisah lalu
8-jangan dok ungkit bnda yg lepas,biaq la ia berlalu hahaha...sbb nnt dri situ r tercetusnye conflick


jangan bandingkn SI DIA.. 
9-bila dh berkapel tu, redha jela dengan apa yg awek/pkwe hgpa ada,jgn la dok beza2 kn dia dgn si dia,hgpa kna tau xdak spa pon suka dibndingkn kn tau...kn2..so klu bnda ni xkwl rugi hubgn hgpa tu..mst da mslah..kcik ait oooo..klu dok bnding mbndingkn ni...sbb manusia suma xperfect..k


buang sikap ego hgpa
10-sume org ada egonya tersndiri..klu nk buang tu mmg x r kn..klu bleh kwl la,xke mana klu ego mnguasai dri.huhuhu..
 

aku rsa cukp kot 10 tip ni...na...xlarat  nk bt ayt,dh la ayt pon tunggang terbalik...ape2 pon yg baik tu datngnye dari ALLAH S.WT,dan yg kurang baik tu dtg dri diri aku sndri..hahahahahahha



P/s: klu nk berpacaran tu pndai2 la hgpa jga na...pndai2 la decide mna elok mna x na?
                                *selamat beramal*

TRY TEKAN LIKE

macam haram jadah!!!!!!!!!!!!!! (spontaneos thursday)

 tekanan-tekanan aku ,lepas satu hal..satu hal lagi mai...bila nak settle suma ni....macam haram jadah tul....masalah2....aku dah penat kot..apa lagi...apa lagi..apa lagi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! apa lagi yang menanti pasni...aku da buat salah kat orang len ka?arrrggghhhhhhhh...tension!!tension!! sudah la..sudah la..boleh dok wad mental aku camni..huh~~~~"makk tolong ceq mak"
TRY TEKAN LIKE

Tuesday, 28 June 2011

Israk Mikraj

salam 

sempena bulan rejab yang penuh keberkatan ni aku nak kongsi sket pasal peristiwa agung yang mana peristiwa semasa Rasullah S.A.W diangkat naik ke langit bertemu dengan Allah S.W.T,peristiwa agung ini dinamakan sebagai peristiwa israk dan mikraj yang berlaku pada 27 Rejab setahun sebelum hijrah.

Mesti kita semua dah lupa kan macam mana peristiwa ni berlaku btui tak?aku sendiri pon dah lupa..hhuhuhuhu..manusia2,bila bab agama je kompom ape pon tak bleh..hehhe...tapi tak pa hari aku akan cuba rungkaikan sedikit sebanyak pasal peristiwa ni..sory kalau ada yang salah2 nanti teguq la na....sebab dah lama sangat tak berapa ingat..... emmmmm....ok jom kita p refresh balik pasal peristiwa ni...

peristiwa yang mana nabi telah dibedah dada dan perut untuk dicuci,kemudian semasa perjalan ke masjidil aqsa baginda melihat banyak peristiwa yang menakjubkan,selepas sampai di masjidil aqsa baginda diNaik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah.Baginda telah menempuh 10 jenis pintu langit untuk bertemu dengan Allah S.W.T,selepas selesai pertemuan dengan Allah,baginda telah diturunkan semula ke  Baitul-Maqdis Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

emmm..tu jela kot secara ringkasnya yang aku dapat ringkaskan...jenuh gak...kalau nak cerita memang panjang lebar giler..hehee....ok lak kot kan...daripada tak dak..ok lepas ni aku bagi sedikit kesimpulan lah pasal peristiwa ni...na...(ringkas giler kan..hehhee)

Kesimpulannya, Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.Wallahu'alam...


p/s: kalau korang nak tau lebh lanjut..ce click disini israk dan mikraj so search la na..

*selamat beramal*



TRY TEKAN LIKE

Wordless Wednesday *adushh*

salam..
tengok jela..





video




hahahahhahhahaha....apa la!!!!!!!!!!!!!!!!
TRY TEKAN LIKE

Wordless Wednesday


salam.....


TRY TEKAN LIKE

ini yang terakhir






ok,thank,salam,and gudluck!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TRY TEKAN LIKE

Monday, 27 June 2011

Puisi Untuk Hati

salam 
Ape yang korang paham pasal puisi?puisi atau luahan hati adalah susunan ayat yang menyampaikan makasud maksud dalam bentuk yang indah. Puisi adalah satu cabang kesenian manusia. Puisi boleh berdiri secara sendiri, dan boleh juga disulam dalam seni lain seperti drama puisi, him atau lirik..lebih kurang macam tu la.....ok kat sini aku nak kongsi sikit dengan korang puisi2 atau luahan hati mmber2 yang aku terjumpa kat post2 di FB ada yang berduka,ada yang teringat kenangan dan macam2 lagi la.... sangat menarik dan aku suka..hehhehhe....so layannnn....
 
 "andai anda ingin brtmn, jgnlah krn kelebihannya, mgkin dgn 1 kelemahan anda mgkin akn mnjauhinya.. andai anda ingin brtmn, jgnlah krn kebaikannya krn mgkin dgn 1 keburukan anda akn mmbencinya.. " 
Bila kita melihat ke bawah & melihat kesusahan yg lebih drp kita,
kita akan lebih mengsyukuri nikmat yg kita miliki sekarang..
Tapi bila kita sering memandang ke atas & melihat kemewahannya, & merenung kekurangan diri,kita akan mendapat penyakit hati..
hendaklah kt fikirkn jua ada insan yg lain mendrita lebh teruk dr kta dan serba kekurangan dr kta.Mereka jg insn yg sama sprti kta,kenapa mrka bgitu tabah mghdapinya?wlupn kdng2 x dpt bntuan..merka ttp sbar dn tabah meniti hari,disbbkn kesbran dan ketabhan itulh yg hrus kt c0nt0hi
Kita punya hati, kita punya perasaan. Semua tu bukan untuk dipermainkan. Itu mungkin sudah melukakan hati dan perasaan seorang insan.
wanita engkaulah sang lantera
tanpamu sepilah persada maya
semoga kau damai sejahtera
untuk selama-lamanya...
Ada kurang, ada lebihnya seseorang. Belajar menerima adalah yg terbaik. Tapi bkn bermaksud mengambil kesempatan atas penerimaan ikhlas yg diberikan
apabila kita dah xdgn org 2 kita akan ingat balik semua kebaikan kenangan dgn dya..bla ada kita asa diala paling merimaskn,jahat,mmbencikan...tulah lumrah manusia...bukalah mata luas2, syg dan hargaila org yg kita syg slagi dia masih dgn kita...
sy tidak menilai ssowg i2 pd paras rupanya, cantik atau tidak.. ia bkn ukuran utk di perbezan kan, krna ianya tidak mnggmbrkan ssowg i2 siapa beliau or apa beliau, kenali dahulu baru menilai ssowg i2 . lg bgus kalau tidak menilai sesiapa saja .kerana setiap manusia ada baik buruk nya
mak cakap, 'biarlah orang tak pandai hargai kita, janji kita pandai hargai orang. satu hari nanti, orang tu akan datang juga cari kita bila dia susah'
Aku masih cinta padamu Aku masih setia padamu
Kembalilah engkau kepadaku seperti dahulu
 
oklah ni la sedikit sebanyak yang aku boleh kongsi kan luahan hati mmber2 kita.. bertapa indahnye puisi bila di amati kan..so the more important is "NEVER SAY DIE"

p/s : thank kawan2 atas ciptaan puisi korang dapat menjayakan entri aku yag buruk ni..
TRY TEKAN LIKE

tomok

salam 1 malaysia

hehehhe...aku kembali lagi,tapi kali ni aku nak cerita sikit pasal tomok ni,dulu aku ada peminat yang paling tak minat kumpulan newboyz,korang ingat lagi kan band ni...tapi tadi aku baru je jumpa kat post SB video yang tajuk nye tomok (save the date)...actually aku sebenarnye bukan la tak minat dengan band ni tapi biasa la manusia ada egonye..hehhe..lagu yang dibawa band ok la, sedap jugak...ok balik ke the true story pasal video ini berkenaan dengan first date kot????? ape yang buat aku suka pasal video ni sebab dialog dia so korang tengok la sendiri k...jommmm....zaaaazzzzzzzzzzzzzzzzz


Tapi sebelum tu tahniah tomok atas majlis pernikahan anda
Shariffah dan Syed



Save The Date

Tuhan menjadikan kita berbeza-beza,
Tapi tuhan jadikan cinta supaya kita bersatu,
Wanita jangan bilang dia cantik,
Tapi bilang dia sangat cantik,

Wanita dijadikan atas nama cinta,
Kalau kita cari pasti jumpa,
Tapi jumpa yang macam mana?
Kita yang buat pilihan,

Keindahan wanita tak siapa yang tahu,
Tapi yang pasti dia tetap indah,
Penantian ini pasti akan membuahkan hasil,
Cinta tak datang kalau tak dicari.



p/s: cinta tak datang kalau tak dicari,kalau kita cari pasti jumpa
      dan aku tujukan khas*for someone*

credit to : cstproduction yang keluar kan video ni dan akulahpaklan yang post kat SB..thank..
TRY TEKAN LIKE

bloggerzzsss

salam

Seperti hari2 yang lain,aku tetap tak dapat nak lelapkan mata,setiap malam kalau nak lelap tu mesti dok teringat tak pon mimpi2 yang akan akan buat aku terjaga.....blogger?kenapa tajuk entri aku kali ni pasal blogger..mesti korang tertanya2 kan...

Dulu dunia blogger ni ,aku langsung tak kenal,ape benda la blogger ni,tapi bila aku stalker2 pasal benda ni, baru aku tahu yang blogger adalah sebuah web yang di createkan sendiri oleh si blogger lah,tapi bagi aku blogger ni macam buang masa ,benda bodoh,dan tak mendatangkan hasil.....huhuh...(kuang ajaq giler kan)tapi tu dulu la....hehheheh...(sory blogger2 ek) sekarang disebabkan selalu dengan blogger aku kini mula menyintai blog,bukan sebab ape2 pon,disini aku boleh dapat banyak maklumat tentang dunia kini,bukan itu saja ,dengan blog kita boleh dapat ramai kawan2,boleh berinteraksi dengan semua geng2 blog,boleh bertukar-tukar pandagan dan kini blogger juga buat aku hilang kebosanan....

apa yang boleh aku katakan sekarang ni...."I LOVE BLOGGER" (eeyywwww..hehheh..bukan selalu)




p/s: so sesiapa agak kebosanan tu bt la blog,kadang2 blog boleh memenuhi ruang yang kosong dihati
TRY TEKAN LIKE