CoNTenG diNDinG

Tuesday, 2 August 2011

~~Rezeki Dari TUhan...TQ ALLAH~~

assalamualaikum...


rezeki dari tuhan..huh...kenapa ek tajuk aku macam tu???mesti korang pon tertanya2 jugak kan,cerita ni takdak la best sangat tapi aku rasa boleh dijadikan pengajaran jela kot...aku pon tak tau nak cakap macam mana la kan...so hangpa ikuti cerita aku ni..

ok nak start dah ni..hehhee...aku ni seorang penganggur baru ja tamat pengajian di sebuah institute kat malaysia ni,aku dah tamat pengajian dalam 3 minggu lebih macam tu la..aku pon tak sure..so selama aku tamat pengajian tak pernah satu resume pon aku antaq untuk mintak perkerjaan,oleh kerana aku ditimpa macam-macam masalah yang melanda..lagi la aku malas nak berkerja,dok rumah tidoq!!! ja aku tau,abis rajin pon pagi2,subuh2 aku bagun makan then pegi kutip durian kat kebun bapak aku..hahahha..

emmmm...pemalas gila aku kan,maklumlah hati tengah tak tenang,tapi kadang2 tua terdetik juga nak cari kerja,so aku g la beli pape kat kedai,sedap dok belek2 kat ruangan kerja kosong ada "TAWARAN KERJA KOSONG,untuk juruteknik dan sebagainye lah,PERWARTAKAN PERAMAH DAN CERIA" layak ke aku??tertanya jugak.heheh...aku agak tertarik dengan perkerja tu,tapi aku tak tahu kerja macam mana kan,aku tekat nak p interview.

keesokan harinya,pukul 11.30,YA AllAH dah dekat pukul 12 ni,aku interview pukul 9 patutnya,adussshhh~~aku lewat mampus la,tapi takpa siap2 punya siap kul 12.04(kejep giler aku mndi hahah) aku gerak dari rumah.Sesampainya di lokasi,"bleh ka aku interview lagi ni dah kul 1 ni??mesti lunch time kan"..
So aku pun buat keputusan lepas lunch time baru aku pergi interview,lagi pon aku dah tepon dah interviewer tu..dia kata ok,baru pukul 1 dah dekat zohor ni,tanpa menlengahkan masa aku pon cari la surau berdekatan so aku solat la..selesai solat semua berdoalah aku

YA ALLAH KAU PERMUDAHKAN URUSANKU,
YA ALLAH KAU PERMUDAHKAN JUGA JODOHKU (OPSSS)
YA ALLAH KAU PERMUDAHKAN AKU UNTUK MENDAPATKAN PEKERJAAN,
SERTA KAU KUATKAN LAH JODOH KU(OPSSS)
AMINN...

hehehe...kalau nak ikutkan panjang lagi doa tu..hehhe..aku cut2 la sket na..tapi bukan ini yang aku nak cerita,ok kita sambung balik...

sesudah selesai segala solat zohor n doa2 semua lah,aku pon keluar la,dari surau tu,masa aku nak ikat tali kasut aku..tiba-tiba..ada seseorang menyapa aku dengan:-


bro: assalamualaikum?

aku: waaliakumsalam?

bro: nak pergi mana ni?

aku: owh..nak g interview satg,kul 2 cmtu..kat bangunan tekun tu?

bro:ooo..yeke.abg pun kerja kat bangunan tu,kat syatikat network?kamu amek jurusan ape??

aku: oowh..yeke,sy amek elctronik instrumentation n process control..

bro : ha cmni?nanti lepas kamu interview,kamu datang jumpa abg,interview kat syarikat abg..boleh??

aku: (*muka blur plus dlm hati,biaq btui abg ni...tetibe je.)
      : yeke abg ni,jgn main2,ok2..boleh nanti lepas saya interview sy pergi trus kat abg.

bro: ha,ok la cmtu,ape nama kamu?amek no tpn ni..ok nma abg sulaiman?

aku::sy shamsul....(perggh..biaq btui,Ya ALLAH..tq YA ALLAH)

bro: oklah jumpa nanti ok.salam(smbil berlalu pergi)

aku : wlkmslam..smbil muka masih terkejut n blur + tersenyum..

ha macam tu la detik pertemuan dengan BAKAL BOSS aku,lepas selesai interview yang first aku nak interview,aku terus tolak sebab rupa-rupanya juruteknik yang ditawarkan,yang memerlukan perwartakan ceria tu adalah *direct saler..aku tak minat la..sebab takdak gaji nak banyak duit kena makan komisen banyak la...

Selesai je interview terus aku contact BAKAL BOSS aku,kemudian aku disuruh la naik ke tingkat 5,sedang aku menuggu interviewer tibe dapat sorang cina ni,iaitu BOSS kepda BOSS aku,dia duduk borak2 lebih kurang dengan aku,tengok resume aku,

tibe-tibe..

"OK MR.SHAMSUL you've been accepted to work here.."you can start tomorrow~~

tersenyum lebar aku dibuatnye..hhehe..macam tu la ceritanye..aku pon masih tertanya2 juga ini adalah kebetulan atau betul rezeki aku,yang aku nak mintak keje dapat,tapi kurang lumayan,tapi yang aku tak tahu ape2 dapat dan agak lumayan..Subhanallah,Allhamdullah tu je yang dpat aku ucapkan sambil melangkah keluar office..hehhe


FIRST TIME INTERVIEW,TERUS DAPAT 
sebelum tu THANK ABANG SULAIMAN 
YANG KUTIP AKU SECARA TIBA2 JE
hehehhe.


p.s: ini cerita benar dan sebenar-benarnye,yakin la,ALLAH maha mengetahui,ALLAH maha adil,ALLAH maha berkuasa,ALLAH maha mendengar,BERDOA lah kepadaNya,jika kalau kita kehilangan arah dan tujuan mintak lah padaNya petunjuk,Bertawakal, asalkan setiap pekerjaan yang kita buat bertujuan baik dan IKHLAS,walaupon kita bercinta sekali pon,BERcinta lah DEngan KEikhlasan hati o.k..aminnn....


TRY TEKAN LIKE

18 comments:

  1. cerita apakah itu? jeng jeng jeng tunggu....

    ReplyDelete
  2. suatu yang menarik untuk dinantikan ;)

    ReplyDelete
  3. xbrapa menarik pon...sja berkongsi cerita hehehhe.....thank sbb menanti hahaha..

    ReplyDelete
  4. peluang yg datang secara tba2...huhuhu

    ReplyDelete
  5. qaseh: tu la syukur sgt,tetibe je...yang penting yakin n niat tu penting...

    ReplyDelete
  6. maira: tu r pasal...xthu nk ckp cmna....allhmdullh sgt2...rezeki yg kita xxsgka2..kn2...Allh maha adil..

    ReplyDelete
  7. congrates ! tumpang happy ! ^^

    ReplyDelete
  8. terbaik la bro. lepas ni insyaAllah lebat poket :D

    latest : A Beautiful Smile :)

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah.. rezeki tuhan bagi..
    kitee nie pon tak tau, dah kuar U dt kerja ker tak.. klo jadi cam citer kat ats nie mesti best..huhu

    ReplyDelete
  10. atin: thank..hehehe..sme la kita happy sgt..hahhaha

    ReplyDelete
  11. hyde:hahahhaha...xdak lbat mana pon gaji kecik je der....amin sgt klu poket tu lebat..hahahahah..

    ReplyDelete
  12. shaniz: jgn risau rezeki tuhan dh tntukan ,cm jodh jgk..hehe..ape yg pnting yakin,berdoa,dn plg penting ada usha kt situ...klu cite yg kt ats tu..tu r..rezeki tuhan bagi..amin~~~kan2..hehhe..gudluck k

    ReplyDelete
  13. thank kwan2 sudi bca entri pnjang berjela ni..heheh..hrap sume success dlam khidupn msing2 k..AMIN

    ReplyDelete
  14. buat masa ni keje jela ape yg dpt dulu, nnt klu ada peluang grab la job yg lebih better, klu dah doa tu InsyaAllah Tuhan dengar, good luck :)

    ReplyDelete
  15. thank2 lilynn...btui tu memilih sgt pon xbgs tul tak...tp mau yakin rezeki kat mna2 pon ada..jnji ada ikhtiar..kn2

    ReplyDelete
  16. tahniah mR.bUnY....semoga rezeki yang diperolehi mendapat keberkatan dari-NYA.....=)

    ReplyDelete
  17. thank mushi smile..bersyukur sgat apa yg ALLAH beri...moga kita semua diberkati dan dimurahkn reziki amin.....

    ReplyDelete