CoNTenG diNDinG

Monday, 30 May 2011

Renungkan wahai sahabat budiman... ... ..
1) SENYUMAN itu tanda kemesraan, diberi kepada manusia dianggap sedekah. KETAWA itu lambang kelalaian. Selalu dilakukan hati akan mati. Dibuat di hadapan manusia menghilangkan maruah diri.

2) Setiap kesalahan yang dilakukan jadikanlah pengajaran, insaflah ini tanda kelemahan diri, kesalilah keterlanjuran itu dan berazamlah tidak mengulanginya lagi.

3) Syukur nikmat dan sabar di dalam ujian amat mudah diucapkan tetapi amat sulit dilaksanakan.

4) Kesenangan dan kemewahan selalunya membawa kepada kesombongan dan kelalaian. Kesusahan dan penderitaan itu selalunya membawa kekecewaan dan putus asa, kecuali orang yang mukmin.

5) Diantara tanda-tanda orang yang sombong itu adalah cepat melahirkan sifat marah, suka memotong percakapan orang lain, suka bermujadalah iaitu bertegang leher, nampak dimukanya rasa tidak senang jika ada orang yang lebih darinya di satu majlis, bercakap meninggikan suara, pantang ditegur, tidak ada tanda-tanda kesal di atas tiap kesalahannya.

6) Orang yang sudah hilang sifat marah (lemah mujahadah). Orang yang ada sifat marah tapi dapat disembunyikan kecuali ditempat-tempat yang munasabah inilah manusia normal.

7) Tahu diri kita hamba itu adalah ilmu, merasa diri kita itu hamba itu penghayatan, yang kedua inilah akan lahir sifat tawaduk, malu, khusyuk, takut, hina dan lain-lain lagi sifat kehambaan.

8) Jika kita mengingati dosa, kita tidak nampak lagi kebaikan diri kita, apatahlagi untuk dibanggakan.

9) Lahirkan kemesraan kita sesama manusia kerana itu adalah haknya tapi jangan putus hati kita dengan ALLAH, ini adalah hakNYA pula.

10) Apabila rasa senang dengan pujian, rasa sakit dengan kehinaan menunjukkan kita ada kepentingan peribadi, tanda kita tidak ikhlas membuat kebaikan. 
p/s : nothing
TRY TEKAN LIKE

No comments:

Post a Comment